Köttbullar med gräddsås

Måndag… -Barnen på gitarr- och gympaträning betyder sen middag. Då hinner jag göra massor med köttbullar, en del att ätas i dag med gräddsås och resten att frysas in för mer stressade middagar .

När jag gör köttbullar gör jag oftast mycket, det är lite meditativt att stå efter en måndag på jobbet och trilla köttbullar.Klassiskt husmanskost med potatismos och rårörda lingon till.IMG_6732IMG_6893

 

 

 

 

Köttbullar med Gräddsås

Ca 600-700 gram blandfärs ( ca 400 nöt / 200 fläsk och gärna lite kalv)

1 äggIMG_6891

2 msk vatten

2 msk skorpmjöl

I stor gul lök

Peppar & salt


Gräddsås

4 dl vispgrädde

2 msk koncentrerad kalvfond

1 msk soja


Knäck äggen  och blanda med vatten. Blanda i skorpmjölet. Riv löken och blanda i smeten. Tillsätt köttfärsen lite i taget och blanda väl.Krydda med salt och peppar.

Rulla i önskvärd storlek och lägg på bakplåtspapper på plåtar.

Grädda i 200 grader ca 8-10 minuter tills bullarna är fasta och har fått lite färg.

Lägg över i stekpanna och bryn med smör.

Tillsätt vispgrädde, kalvbuljong och soja, smaka av med salt och peppar och låt sjud sakta tills smakerna satt sig.

Servera med potatismos och Lingon.

IMG_6896

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Under Kött, Såser och Dressingar, Svensk husmanskost

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *