Jordärtskocksoppa och gåslever

Hur mycket tur kan man ha ? Svenskar måste vara ett av världens mest positiva folkslag ! – Jo,- har vi haft fint väder i maj i 5 dagar, då  glömmer vi lätt bort hur det faktisk är i det här landet och tror att japp , nu är sommaren här och vi kommer ha 25 grader i 4 månader…. Riktigt så är det ju tyvärr inte,,, utan vi blir varse när temperaturen sjunker från 24 till 12 grader på ett par timmar, att vi bor i Norden -Ett land långt ifrån Sangria grisfester och ständig ”flipflopstillvaro”.

Då, -när vi kommer på detta, har vi redan hunnit boka in ett antal  grillfester, bruncher och middagar som helt bygger på en utetillvaro  med sol och värme.

Nu bokade vi in en brunch just de där härliga 28 graders dagarna i maj och den olycksaliga regnprognosen som SMHI förutspått stämde som tur var inte ! – Ja,-riktig tur ! 15 personer , katter och småbarn får en trevligare brunch ute än inne.Vädergudarna är med oss och det blir en härlig eftermiddag – och sen kväll utomhus – Sverige är väl ändå fantastiskt !

IMG_7536IMG_7532IMG_7538IMG_7535

IMG_7537Eftersom prognosen ändå var dyster startar jag med en värmande jordärtskockssoppa och lite gåslever på toast.IMG_7529

Jordärtskocksoppa

400 gram jordärtskockor

1 hackad gul lök

5 dl kycklingbuljong

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

50 gram smör

salt,peppar

———————————————————–

Hacka löken, skala och dela jordärtskockorna.

Lägg i kastrull ihop med grädde och kycklingbuljong ( ev vatten på buljongtärning)

Koka på låg värme i ca 20 minuter tills jordärtskockorna blir mjuka.

Mixa soppan slät och tillsätt mjölken.

Låt sakta koka upp och smaka av med salt och peppar.

Innan servering, vispa i smöret och smaka av.

Servera med rostade crostini med gåslever och lite splitsad fikonbalsamo.IMG_7530

IMG_7543IMG_7542

 

 

 

Lämna en kommentar

Under Soppa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *