Fransk potatisgratäng och picklad rödlök till söndags steken

Söndagsmiddag och hela familjen är samlad- Tyvärr inte så vanligt nu när barnen börjar bli stora och då egna aktiviteter och jobb prioriteras före mammas middagar 🙁 🙂 I dag blir det i alla fall en härlig rostas stek och till det: en cremig fransk potatisgratäng med massor av vitlök och en picklad rödlökssallad. 

 Fransk potatisgratäng

750 gram potatis

5 dl grädde

1 msk koncentrerad kalvfond

1 gul lök

5 vitlöksklyftor

100 gram riven ost

——————

Tvätta och skiva potatisen tunnt.Hacka lök och vitlök.Varva potatis, lök och ost i en ugnsäker form.Häll på grädde och buljong och rör runt.Grädda i 200 grader i 15 minuter. Rör runt då och då.Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Täck med folie när gratängen fått fin färg. 

 Picklad rödlök till salladen

1 rödlök

3 msk vatten

1 msk ättika

1 msk socker

——————

Blanda vatten,socker och ättika och koka upp i en kastrull.Skala och skiva löken och blanda i den varma ättiksblandningen.Låt stå tills svalnat.Blanda en sallad av grönsallad, tomat och fetaost och blanda i den picklade löken. 

   
En fin Rostas som du gnider in med mycket svartpeppar ochcrosepeppar.Stek  i panna med olja och smör och gör sedan klar i ugn i 150 grader tills innertemperaturen är 55 grader.Låt vila innan du skär i tunna skivor. 

 

Mums med rosastekt Rostas tycker Chippen 🐱😄 

 

Lämna en kommentar

Under Övrigt, Potatisrätter, Röror och plock, Sallad, Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *