I Frankrike får man alltid underbart goda, tunna,smakrika Tarte Tatin .Tunn ,tunn deg och tunt skivad frukt med ett glansigt lager av marmelad som gör att hela tarten glänser.
Jag gillar lite mer rustik stil så mina päronbitar är lite mer ”chunky” än vad du får i Frankrike.
Päron Tarte
Degen
3 dl vetemjöl
3 msk socker
150gram smör
1-2 msk kallt vatten.
———————————————————-
Kör alla ingredienser i foodprocessor och knåda ihop till en smidig deg.
Låt vila minst 1 timme så blir det lättare att kavla ut den.
Kavla ut riktigt tunt och lägg i stor pajform eller i en liten långpanna.
Förgrädda pajskalet i 200 grader ca 15 minuter.
———————————————————-
Fyllning
4 msk socker
1 tsk kanel
6-8 päron
1 1/2 dl aprikosmarmelad + några msk vatten
————————————————————
Strö socker och kanel i det förgräddade pajskalet.
Kärna ur och skiva päronen så tunt som möjligt och lägg päronen i ett solfjädermönster i formen.
Värm marmeladen ihop med vattnet och pensla över päronen.
Grädda i 175 grader ca 30 minuter.
Ta ut tarten och pensla ytterligare över frukten med marmeladen.