Om recepten

De flesta recepten jag gör är gjorda för 4 personer. En av utmaningarna för mig är dock just att måttbestämma,då jag tillhör de som ”höftar” mycket när jag lagar mat och sällan använder mått. Jag smakar ofta under tiden jag lagar maten för att få just min favoritsmak och smaken är ju som bekant olika från person till person.

Ett Öppet kök ska ju också vara inställt på att testa olika smaker.IMG_6831

 Som många matälskare har jag såklart en hel del kokböcker som jag använder och hämtar inspiration ifrån.Vissa av mina recept kommer från någon av dessa kokböcker men kanske med viss förenkling /modifiering.

IMG_6828IMG_6829

En av mina favorit kokböcker  är ” Johannas Hemligheter” med recept från Restaurangen Johanna som öppnade i Göteborg i mitten på 1970-talet av kockarna Christer Svantesson och Leif Mannerström. Krogen var den första i Sverige som serverade ” La novelle cuisine”. Kokboken innehåller en ganska enkel matlagning men vilka underbara råvaror! Anklever, Havskräftor, tryffel, piggvar,murklor,kalvfilet etc etc. Jag kommer ihåg när jag och mamma var och tittade när Leif Mannerström demonstrerade hur man gjorde såser på NK vid den här tiden och jag glömmer aldrig hans kommentar när han fick frågan av en dam i publiken om man inte kunde byta ut vispgrädden och smöret i såsen mot margarin och lättgrädde : -” Nej lilla frun,- det kan man faktiskt inte ” var hans enkla kommentar och detta med att använda och inte fuska med bra råvaror är en enkelt tips för att lätt lyckas få till en god rätt.

Underrubriken till boken ;” En kokbok för alla fem sinnen” är genialisk och står för mycket av hur jag försöker servera mat fastän det gått nästan 35 år sedan kokboken kom ut.

IMG_6835Denna Kokbok finns alltid lättillgänglig i köket , och jag tror många av de övriga kokbokstitlarna jag har har inspirerats av denna bok liksom jag själv.IMG_6836

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *