Som gammal västkustbo är jag kräsen med fisk och känner direkt när den inte är färsk.För att ändå lyckas få in fisk i vardagen är fisksoppa ett bra alternativ.Till det funkar den frusna fisken riktigt bra.
Detta är en enkel variant på fisksoppa som inte kräver tid att koka fond utan passar bra en vanlig tisdag. För att ändå få den där extra smakkänslan är en slatt vitt vin det som piffar till smaken 🙂
Enkla vardagsfisksoppan
ca 450 gram lax ( eller annan fisk)
1-2 vitlöksklyftor
1 morot
1 tomat
5 dl grädde
1 dl vitt vin ( gärna mousserande det bubblar så härligt !)
1 dl vatten
2 msk fiskfond alt 2 fiskbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
cayennepeppar
salt,peppar
———————————————————–
Finhacka lök och vitlök.Fräs i olja och tillsätt morot och tomat som är delade i lite större bitar.Låt fräsa någon minut.
Häll på vinet ( om du har mousserande så får du ett underbart bubbel :)) och efter det grädde, vatten fiskfond/buljong och tomatpuré.( om du tar fiskbuljongtärningar så tänk på att det kan blir ganska salt)
Rör om och koka sakta upp. Smaka av med kryddor och låt koka sakta så länge som du hinner en tisdagmiddag ( minst 30 minuter)Blir den för tjock, tillsätt lite mer vatten och smaka av om du behöver mer buljong, blir den vattnig ,tillsätt lite mer grädde och igen smaka av.
Dela fisken i kuber och lägg i grytan. Låt koka sakta tills fisken är kokt.
Servera med en aioli och gärna fullkornsbaguette.