Mormors pepparkakor

Jag älskar julen !! , och för att få den så där riktigt lång och långsam som när jag var liten så gäller det att försöka få in julen i hela decembers vardag. I dag ställdes lilla julgranen utanför dörren och lite pepparkaks bak från degen som gjordes igår hann vi också med!IMG_1188.JPG

Den här pepparkaksdegen bakade min mamma när vi var små då det är inte min mormor utan barnens, som står för receptet idag. Lite syrlig citron i degen gör att kakorna – trots att det är en hel del socker och grädde i degen 🙂 känns fräscha.

Mormors pepparkakorIMG_1178.JPG
Det blir ca 75-100 kakor
1/2 msk malda nejlikor
1/2 msk mald ingefära
1/2 msk bikarbonat
1 msk kanel
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk salt
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
1 ägg
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl grädde
1/2 citron, skal + saftIMG_1179.JPG

9 dl vetemjöl ca

Dag 1
Blanda kryddorna med salt och bikarbonat. Rör ihop kryddorna i matberedare med smör, socker, farinsocker och ägget.
Tillsätt sirapen och grädden.
Tillsätt citronsaft/ skal och blanda i vetemjölet till en smidig deg.
Lägg i en plastpåse och låt vila över natten.
Dag 2
Arbeta degen mjuk och kavla ut på mjölat bord. Ta ut figurer med pepparksksformar och lägg på bakplåtspapper klädda plåtar.
Grädda i 175 grader ca 8-10 min.

Låt barnen dekorera kakorna med glasyr.

IMG_1183.JPGIMG_1186.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_1196.JPG

 

Lämna en kommentar

Under Bakning, Jul, Svensk husmanskost

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *