Paj med äpple & mandelmassfyllning

Jag har fått nya pajformar från bästa sonen som är i USA ! Det finns så mycket bra och roliga köksprylar i Amerika, jag längtar dit för att botanisera i köksaffärerna i sommar !Det här som jag fick av Victor nu var i alla fall perfekta i storlek och med det klassiska pajdegs locket i form av utstansade små äpplen. Blev såklart jätteglad över dessa och nu ska formerna invigas 🙂 IMG_3147.JPG

Paj med äpple & mandelmassfyllning

PajdegIMG_3124.JPG

125 gram smör

3 dl vetemjöl

3 msk kallt vatten

Fyllning

4 syrliga äpplen

150 gram mandelmassa

1 tsk mald kanel

Till servering

Glass eller vispad grädde

—————————————-

Börja med pajdegen.Skär smöret i små bitar.Nyp ihop med vetemjölet, antingen för hand eller i matberedare.Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.Låt vila i kylskåp 10 minuter.

Skala och riv äpplena grovt.Riv mandelmassan grovt och blanda med äpplerivet.Blanda försiktigt och blanda även i kanelen.

Fördela i formar.Kavla degen tunnt och ta ut lock som du sedan lägger över formarna och nyper till i kanterna.Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen 175 grader ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg. Stjälp ur pajen från formen och  servera med glass eller grädde.IMG_3125.JPG

IMG_3128.JPG

Lämna en kommentar

Under Bakning, Dessert, Paj och Omelett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *