Jag älskar det franska ”Nouvelle Cuisine ”som kom på 80-talet.Ibland längtar smaklökarna ner till Frankrike och det fantastiska råvarorna därnere men den här årstiden börjar även vi få in fina grönsaker även till vårt kalla land.
Efter en härlig helg med sommarvärme kom i dag regnet och för att kicka igång en tuff vecka behöver jag goda smaker. I helgen köpte jag upp mig på sparris och små kronärtskockor. Gott med rört smör till men gudomligt gott med en Beurre Blanc-sås smaksatt med färsk basilika.
Sparris i Beurre blanc-sås med basilika
24 sparrisar
200 gram osaltat smör
2 schalottenlökar
1 msk vitvinsvinäger
ca 10 blad färska basilikablad
6 msk vatten
salt,peppar
———————————————————-
Hacka schalottenlöken fint.
Häll 6 msk vatten i en kastrull ,lägg i den finhackade löken och häll på vinägern.vinägern. Peppra lite.
Låt koka sakta utan lock tills ca 1 msk av vätskan återstår.
Under tiden skölj sparrisen och skär av rotändan.Koka upp i lätt saltat vatten och koka lätt ca 5 minuter. Håll koll så den inte blir för mjuk.
Skär basilikabladen i strimlor.
Nu kommer vi till Beurre blanc proceduren. Öka värmen i kastrullen med lök och nu ca 1 msk vätska. Klicka i smöret i omgångar och vispa under tiden kraftigt hela tiden.
När allt smör är nedvispat, smaka av med lite salt och peppar. Sila såsen.
Rör ner de strimlade basilika bladen och värm försiktigt upp såsen på nytt.
Låt sparrisen rinna av, lägg upp på tallrikar och häll den varma såsen över.