Förutom den klassiska matjessillen så älskar jag senapssill och inläggningar med sill som är lite krämiga.
Till årets midsommarfirande gör jag en härlig senapssill från Västkusten och en Italieninspirerad inläggning baserad på en ruccolapesto.Denna ruccolapesto är även god som pesto till en pasta och grillrätter så har du ruccola som håller på att se lite tråkig och vissen ut så är tipset att göra mycket 🙂
Senapssill från Västkusten
0,5 tsk slt
0,75 dl rapsolja
1.5 msk vatten
1 msk dill
0,5 msk ättiksprit 12 %
1,5 msk svensk senap
1,5 msk skånsk senap
400 gram inläggningssill
Till garnering 2 krm bruna senapsfrön
Låt sillen rinna av och skär fileerna i mindre bitar.
Blanda ihop senapen, sockret, salt och ättiksprit. Tillsätt vatten och olja lite i taget tills såsen tjocknar.
Varva sås och sill i en burk.
Sätt på locket och låt sillen stå minst 1 dygn i kylskåp innan den serveras. Garnera med senapsfrön.
Ruccolasill
1 dl ruccolapesto ( se nedan)
1,5 dl gräddfil
salt
—————————————————–
Ruccolapesto
80 gram ruccola
1 dl pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1 dl parmesanost
1 tsk citronsaft
1 dl olivolja
salt,peppar.
——————————————————
Kör alla ingredienser till ruccolapeston i en matberedare.
Blanda 1 dl av peston med gräddfil.
Smaka av med salt.Varva sås och sill i en burk och låt stå i kylskåp minst 1 dygn.