Västerbottenpaj med rökt lax

I kräfttider är den alltid lika aktuell – den goda Västerbottenpajen – men det är ju faktiskt lika gott året runt med denna smakrika paj ,och man behöver inte ha kräftor till .Idag äter vi pajen med rökt lax och sallad.Somrigt och fräscht .Lite matjesillröra som fanns kvar från i söndags blev gott på knäckemackan till pajen 🙂20140805-192248-69768129.jpg

 

Västerbottenpaj
Pajskal
125 gram smör
3 dl mjöl ( om du vill välj dinkel)
2 msk kallt vatten
Fyllning
250 gram västerbottenost
1 dl grädde
3 ägg
Salt,peppar
——————————————-
Mixa ihop smör och mjöl.(för hand eller i mixer)
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt vila i kylen ca 15 minuter, tryck sedan ut i en pajform.
Nagga botten med en gaffel och förgrädda i 225 grader ca 6-8 minuter.
Riv under tiden osten och blanda ihop äggen, grädden och kryddorna.
Ta ut pajen och låt svalna någon minut innan du lägger den rivna osten i skalet och fyller på med äggsmeten.
Grädda i 15-20 minuter. Pajen ska ha fått lite färg och fyllningen ska ha stannat.
Servera gärna med en klick löjrom eller kaviar , créme fraiche och dill.20140805-191343-69223211.jpg

 

20140805-192249-69769038.jpg

Lämna en kommentar

Under Paj och Omelett, Vegetariskt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *