Jag har haft förmånen att resa mycket i Asien och gillar den typiskt ” västerländska” asiatiska maten . Med västerländska menar jag den maten som nått Europa och Sverige.
Mina starkaste matminnen har jag från den tiden då Hong Kong var en Engelsk koloni i slutet på 80-talet, maten hade inte riktigt börjat komma till Sverige ännu och många smaker var nya.En sådan nybyggaranda och härlig puls det var, massor med goda restauranger.
Det finns också mycket mat som jag inte riktigt ” förstår” och gillar i Asien. Under åren har jag testat en del riktiga Asiatiska klassiker..Jag kommer ihåg när jag var tvungen att äta en hel tallrik silverfiskar på en restaurang mitt i Kina- inte mycket smak men det var kanske just där jag märkte och observerade jag att jag äter med alla sinnen….
Idag blir inga silverfiskar utan Dim sum med kyckling – inte så svårt som det ser ut att göra men väldigt gott. Ät och doppa i Man du sås
Kyckling Dim sum
2 kycklingfiléer
3 vitlöksklyftor
3 tsk sesamolja
4 vårlökar
Salt, peppar
20 färdigköpta Dim sum – papper
———————————–
Finhacka kyckling , vitlök och vårlök.
Blanda med sesamolja ,salt och peppar.Fördela röran i dumplings pasta och vik ihop längs kanterna.
Ånga i ångkokare ca 15-20 minuter.
Servera med Man du-sås .
Man du-Sås
1 tsk sesamolja
I msk ättiksprit
2 msk ljus soja
chilipeppar eller koreansk rödpeppar
1 msk rostade sesamfrön
———————————————-
Rosta sesamfröna i varm panna och blanda alla ingredienser till såsen.