Jag älskar verkligen fisk och skaldjur.Det är för mig få saker som är så förknippade med fest, flärd men även med sommar,hemkänsla och vardagslyx som just hummer, havskräftor, räkor eller en god fisksoppa. Dessutom är det så gott ! Vill man skapa lyx känslan till en hyfsad peng är de frysta humrarna perfekta,- lite tråkiga att äta ”au naturelle” men gratinerade med olika stuvningar och såser fungerar de perfekt. Den här varianten med kronärtskocka är lite matigare och fungerar utmärkt som en supé eller som matig förrätt.
Gratinerad Hummer & kronärtskocka
4 humrar
1 burk kronärtskocksbottnar
1 tomat
Ett par skivor dygnsgammalt bröd
1 dl riven parmesan
Såsen
1 msk hummerfond
2 dl vatten
2 dl vitt vin
1 msk konjak
1 krm cayennepeppar
1 tsk maizena att reda med
Börja med såsen.Blanda vatten, vin, hummerfond och konjak i en kastrull och låt koka ihop till ca 2 dl återstår.Blanda då i grädde och fortsätt koka ihop till ca 2 1/2 dl återstår. Red av med maizena och smaka av med cayennepeppar.
Dela humrarna på längden och ta ut hummerköttet. Rensa bort magsäcken och tarmen. Dela hummerstjärten i mindre bitar.Dela kronärtskocksbottnarna i mindre bitar.Skålla och skala tomaten och skär i bitar.Fräs hummerköttet , kronärtskocka och tomat i smör i någon minut.Riv brödet och parmesanosten och blanda ihop i en skål.
Fördela hummerblandningen i skalen, häll på såsen och strö över ostblandningen . Gratinera i ca 10 minuter i 250 grader.