Måndag och vintern har kommit tillbaka. Hem och tänd ljus. Ursprungsplanen att ha en lättare sallad känns inte rätt- för oss är det viktigt att ha lite flexibilitet i matlagningen så det passar sinnesstämningen och skapar den där extra guldkanten på i det här fallet frostiga måndagen.
När jag gör köttbullar gör jag ofta massor. Det går nästan lika snabbt och är perfekt att frysa in och sedan servera med någon variant på sås så dubbla gärna satsen.
Idag i kylan längtar vi till Toscana och lite värme och solmogna tomater och därför blir det en mustig tomatsås med basilika som köttbullarna sedan får koka in i.
Köttbullar
Ca 600-700 gram blandfärs ( ca 400 nöt / 200 fläsk och gärna lite kalv)
1 ägg
2 msk vatten
2 msk skorpmjöl
I stor gul lök
Peppar & salt
———————————-
Knäck äggen och blanda med vatten. Blanda i skorpmjölet. Riv löken och blanda i smeten. Tillsätt köttfärsen lite i taget och blanda väl.Krydda med salt och peppar.
Rulla i önskvärd storlek och lägg på bakplåtspapper på plåtar.
Grädda i 200 grader ca 8-10 minuter tills bullarna är fasta och har fått lite färg.
Lägg över i stekpanna och bryn med smör.
Italiensk tomatsås
6 st skållade skalade tomater ( alt om du har bråttom tomater på burk)
1 st gul lök
2 msk tomatpure
0,5 dl vatten
0.5 dl olivolja
salt peppar
ev 1 tsk socker
färsk basilika
Skålla och skala tomaterna, hacka grovt. Hacka löken och vitlöken fint.
Bryn lök och vitlöken i rikligt med olivolja, tillsätt tomathacket ,tomatpuren, vatten och ytterligare lite olivolja. tillsätt basilika, helst färsk, alt frystorkad. Låt koka minst 30 minuter men gärna längre. Smaka av och tillsätt ev lite socker.
Lägg över köttbullarna i stekpanna och bryn med smör.Tillsätt tomatsåsen och låt koka in sakta ytterligare en stund.
Servera med nykokt pasta och fint riven parmesan.