Nästan alla svenska familjer har sitt eget familjerecept på Spagetti med köttfärsås.
Det finns verkligen inget rätt eller fel när man gör en köttfärssås, men från mina Italienska vänner så finns det vissa tips att få den riktigt mustig och ” köttig”. Blanda olika köttfärser, kalv, oxe och nöt. Ha en liten bit panchetta eller rökt sidfläsk när du fräser löken. Kalvfond ger mustig smak och det ska vara vitt vin i stället för rött.
Min göteborskompis Lisa myntade begreppet ”Spagge med K ” och det är så vi numera alltid benämner denna härliga vardagsrätt.
”Spagge med K”
500 gram nötfärs
200 gram fläskfärs
100 gram rökt eller rimmat sidfläsk eller panchetta
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl vin, helst vitt
2 msk kalvfond
lite tomatpuré
1 burk krossade tomater alt din hemmagjorda ketchup
kryddor – jag brukar variera men i dag blev det torkad basilika , 1 lagerblad, havssalt och svartpeppar.
Eventuellt champinjoner, eller Karljohanssvamp
Bryn fläsket ihop med löken och champinjonerna eller den blötlagda Karljohanssvampen ( spar svampspadet)
Tillsätt färsen.När allt är brynt,- tillsätt tomatpuré, krossade tomater, svampspad, kalvbuljong ( + vatten)
samt kryddor och vin. Låt allt koka i några timmar på svag värme.
Smaka av så du får din rätta smak på såsen ! Servera med den pastan du gillar bäst och färskriven parmesan.