Bourek, Börek eller Burek,-den kallas vid lite olika namn men gemensamt är i alla fall att det är flera lager filodeg som penslats med olivolja och fylls med en god fyllning för att sedan rullas ihop som en cigarr innan den gräddas i ugnen och blir ljuvligt frasig.Jag åt det första gången i Turkiet för 20 år sedan och det är ett perfekt tillbehör till grillat. Servera gärna till lamm med en god yoghurtsås till. Det blev en härlig försommarkväll med mycket skratt,mat och vin !
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 gram bladspenat
150 gram fetaost
10 ark filodeg
Olivolja
Salt,peppar
———————————————————-
Finhacka lökoch vitlök.Fräs mjuk med olivolja. Rör ner spenaten och låt fräsa med en stund. Krydda med salt och peppar.När detta svalnar , smula ner fetaosten i röran.
Lägg ut ett ark filodeg på ett bakplåtspapper.Pensla med olivolja.Lägg ett ark filodeg ovanpå och pensla på nytt.Upprepa tills det totalt ligger 5 ark filodeg på varandra.
Fördela spenat/fetaoströran på mitten av filodegsarken och rulla ihop löst till en rulle. Rulla inte för hårt då kan det lätt spricka.
Lägg rullen med skarven nedåt och täck med en fuktig kökshandduk tills gräddningen. Hit kan du förbereda.
Grädda i 20-25 minuter i 200 grader. Skär i bitar och servera genast !