Detta är faktiskt inlägg nummer 100 för mig och Emma sedan vi startade ” Open kitchen” den 9 Mars i år, och det känns verkligen värt att fira !
Emma har tagit massor med fina bilder och jag känner att ett av mina syften med ”Open kitchen” – att inte hamna i en slentrianmässig matlagning ,verkligen har lyckats!
Därför måste vi absolut fira idag och det gör vi såklart med Rosévin, saft och Tårta ! Jag är ju ingen tårt- eller efterätts- fantast, men när jag var liten gjorde min mormor alltid en underbar frasig tårta med mycket hallon och grädde. Denna tårta fanns alltid på min mormors kafferep och alltid på hennes födelsedag i Augusti.När jag tittar i min gamla receptbok ligger tårtreceptet mycket riktigt som nummer 1 efter de recept jag var tvungen att göra på matlagningskursen när jag var 9 år. Tårtan kommer från den då superkända matgurun Hiram och heter därmed rätt och slätt ; Hirams Tårta.( jag vet inte om receptet är avskrivit i orginalform men visst låter beskrivningen av tårtbottnarna -”ljusgula,glansiga och lätt knäckiga och bubbliga” härlig :)) Jag vet inte om jag älskar tårtan så mycket för smaken eller om det är för att den verkligen får mig att minnas min underbara mormor Margit Louisa, -men testa den, den ger verkligen sommarvibbar från 70-talet.
Hirams Tårta
150 gram mjöl ( ca 2 dl)
125 gram smör
1/2 tsk jäst
1/2- 1 dl Socker
2-3 dl vispgrädde mellan bottnarna
Hallon
——————————————————-
Arbeta ihop smöret och hälften av mjölet till en smidig deg.
Rör i grädden och resten av mjölet.Spara lite av grädden för att röra ut jästen i och tillsätt denna jästgrädde sist.
Ställ degen svalt.
Kavla ut den smidiga degen tunt. Lägg ut hela degsjoket tunt på en plåt ( bakplåtspapper) och ta sedan ut stora runda bottnar. ( dvs så stora som du vill ha tårtan, du kan även göra små bakelser)
Sockret är inte bortglömt, det är först på plåten somman strör en handfull i ett tunt ,jämt lager.Stryk det med handflatan över ytan så du känner att det täcker jämt.
Picka sedan med en gaffel hål i degen och grädda sedan bottnarna ljusgula,glansiga och lätt knäckiga och bubbliga i ugnsvärme 200 grader ca 10-15 minuter.
Bottnarna kan förvaras torrt tills de ska användas men de är ganska sköra.
Lägg ihop bottnarna 2 och 2 med vispad grädde emellan och garnera med hallon.