Svenska Lussebullar

Nu blir det mer och mer julstämning och nu åker även adventljusstakarna fram !På söndag är det första advent och nu bakas det nog Lussebullar / saffransbullar i var och varannan ”stuga” i Sverige. Lussebullar är väl en av de måsten som vi Svenskar äter inte bara på advent ihop med den första Glöggen, utan hela jultiden och kanske framför allt på Lucia. Jag tycker lussebullarna blir godare med mandelmassa och pärlsocker men Emma älskar de klassiska ” katterna”. Jag delar därför degen och gör båda varianterna.IMG_1098.JPG

Lussebullar
50 gram jäst
100 gram smör
5 dl mjölk
250 gram kvarg ( kesella)
0.9 gram saffran
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
Ca 16-17 dl vetemjöl

Till snurrorna
100 hem smör
150 gram mandelmassa

Till pensling
1 ägg
Till garnering

Russin, pärlsocker


Smula jästen i en bunke.IMG_1091.JPG
Smält smöret , tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ( 37 grader)
Häll degspadet över jästen och blanda så jästen löser sig.Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 40 minuter.Ta upp dagen och baka ut till lussekatter och lägg i russin .

Jag delade degen och gjorde lussekatter av hälften. Den andra hälften kavlade jag ut och bredde smör på . Riv sedan mandelmassa grovt och fördela över degen innan du rullar till en rulle som du sedan skär ca 2 cm tjocka skivor av.Lägg i bullformar.

Låt jäsa 20 minuter på plåt innan du pendlar med uppvispat ägg. På snurrorna även pärlsocker.
Grädda i 225 grader , katterna 5-8 minuter, snurrorna 12-15 minuter.

IMG_1090.JPGIMG_1093.JPG

IMG_1095.JPG

IMG_1096.JPG

IMG_1101.JPG

Lämna en kommentar

Under Bakning, Jul, Svensk husmanskost

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *