En riktigt höstig lördag i September,regn och blåst hela natten och hela förmiddagen och du vill bara stänga in dig med tända ljus och en bra film.På eftermiddagen tittade ändå solen fram och i morgon blir det trädgårdsstädning och förhoppningsvis äppelskörd,men idag blir det faktiskt innemys och till middag en höstig Risotto med svamp.Rivet citronskal ger risotton en härlig fräschör.
Citrondoftande Risotto med Karl Johan svamp & Kantareller
2 st schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 dl Arboriris
7 dl svampbuljong
3 dl Noilly Prat
250 gram svamp, blandat Karl Johan & Kantareller
Skalet av 1/2 citron
1 dl riven parmesanost
Smör,olivolja
Salt,peppar
Till servering, hyvlad parmesan och ruccola
——————————————————————-
Skala och hacka lök och vitlök.Fräs i olja och smör utan att de får ta färg.
Häll i riset och tillsätt mer olja så det blir blankt, fräs runt med löken någon minut innan du tillsätter vinet och låter det koka in några minuter.Tillsätt sedan buljongen lite i taget och rör hela tiden.Risotton ska vara krämig när den är klar efter ca 20-25 minuter.
Fräs under tiden svampen i smör,salta och peppra.
Tillsätt svampen när det återstår ca 5 minuter innan riset är färdigt.Alldeles före servering, riv citronskal och parmesan och tillsätt tillsamman med en klick smör alt 1/2 dl grädde och rör försiktigt runt.Smaka av med salt och peppar.
Vid servering, toppa med hyvlad parmesan och ruccola