Choklad med karamelliserade popcorn avslutar året 🎉

Jag fick en ny kokbok skriven av systrarna Eisman i julklapp med mycket inspirerande recept! Här en choklad paj med roligt tillbehör i form av karamelliserade popcorn. Jag lägger till lite smör ,ägggula och vaniljsocker i chokladkrämen för att få lite mjukare chokladsmak  Ihop med Emmas minibrownies med glasyr blir det en festlig avslutning på året.  

  Chokladkaka med karamelliserade popcorn

Botten

14 digestive kex

75 gram smör

Chokladkräm

400 gram mörk choklad

5 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

1 klick smör

1 äggula 

Karamelliserade popcorn

3 liter poppade popcorn

100 gram smör

2 1/2 dl farinsocker

3/4 dl ljus sirap

2 msk vatten

1 tsk salt

1/2 tsk bikarbonat

1 msk vaniljsocker

——————–

Mixa kexen fint i matberedare.Smält smöret och tillsätt i kexblandningen och blanda.Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar kant.Grädda i 175 grader ca 15 minuter.Låt svalna.

Gör chokladkrämen.Hacka chokladen.Koka upp grädden.Lägg i chokladkrosser och rör om tills chokladen löst sig.Blanda i vaniljsocker och en klick smör och häll i formen.Ställ in i kyl 2-3 timmar.

Karamelliserade popcorn

Lägg de färdigpoppade popcornen i en smörjd långpanna.Smält smöret i en kastrull på låg värme.Tillsätt farinsockret, sirap,vatten och salt och rör om samtidigt som du höjer värmen något.Smält tills du har en klar sockerlag, låt koka tills temperaturen är 160 grader.Ta sedan kastrullen av värmen och tillsätt bikarbonat och vaniljsocker.Häll lagen över popcornen i långpannan och rör om.Låt stå i ugnen 125 grader ca 1 timme och rör om då och då.Ta ut och låt popcornen svalna på bakplåtspapper.

Servera chokladkakan med popcornen och vaniljglass.  

  

  
Gott nytt år !🎉🎈🍸

Chokladen serveras ihop med Emmas underbart söta minibrownies! 

 

Lämna en kommentar

Under Dessert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *