Stekt Skrei med sparris och vitvinsås

Idag är det Långfredag och då är jag uppvuxen med att det blir fisk till middag.Vi är uppe i fjällen och förutom röding så är det inte helt lätt att hitta färsk fisk här.När jag var nere i Göteborg sist lagade min pappa en underbart god stekt Skrei  den får bli långfredagens inspiration till att laga fisk. 

 Stekt Skrei med vitvinsås

800 gram Skrei 

15 gram smör

1 gul lök

3 dl vitvin

1 dl vatten

3 dl grädde

1 1/2 hönsbulongtärning

1 msk tomatpuré

Salt,peppar

——————–

Till servering 

Kokt potatis och grön sparris

——————–

Skala och hacka löken.Fräs mjuk i smöret.Tillsätt vin och vatten och buljongtärning och låt koka ner 10-15 min.Sila av löken och tillsätt grädde samt tomatpuré.Låt koka ihop och smaka av med salt och peppar.Värm smör i en stekpanna och bryn skreyfileerna tills innertemperatur är 40-42 grader.Servera fisken med kokt potatis och lättkokt sparris. 

  Varje år januari till mars vandrar torsken från Barents hav till Nordnorge och det är under denna period i kallt vatten blir torsken muskulösare och får ett fastare och fantastiskt delikat kött.När torsken ör framme kallas den för Skrei.Då är torsken som allra bäst och Skrei finns bara denna period. 

Pappa 85 år är bästa exemplet på att alla som älskar god mat kan också lära sig att laga mat.🎉  

  

Lämna en kommentar

Under Fisk & Skaldjur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *