Annes friterade aubergine plättar med långkokt tomatsås

När vi var i Provence i sommar gjorde Anne vän och konstnär en härlig fransk vegetarisk rätt.I solen, på altanen med utsikt över dalen och till ett glas Rose, smakade den här friterade auberginen helt magiskt.I dag på meatfree Monday försöker jag återskapa rätten – jättegott men önskar solen kunde skina lite utanför fönstret 🙂 Nu får vi använda fantasin och med hjälp av ”Anne de suedes” fantastiska tavlor och drömma oss tillbaka till härliga Frankrike.Tomatsåsen gjorde jag innan jag gick till jobbet i morse så den är härligt långkokt.

Annes friterade aubergine plättar

2 aubergine

Frityrsmeten

3 dl mjöl

3 äggulor

5 dl mjölk

Salt,peppar

Tomatsåsen

8 skållade o skalade tomater

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpure

1/ dl rött vin

1 tsk honung

1 näve basilika

1 tsk chiliflakes

Salt, peppar

——————–

Börja med tomatsåsen. Skålla,skala och mosa tomaterna. Skala och hacka lök och vitlök och fräs sedan i rikligt med olivolja tills den blir mjuk. Tillsätt då tomatpuren och rör runt. Tillsätt vinet och rör innan du lägger i tomatkrosset. salta peppra och lägg i chiliflakes och honung.Låt småkoka minst 30 minuter och sedan gärna stå under dagen.Låt småkoka ca 1 timme innan servering.

Skala och dela auberginen i cm tjocka skivor. Lägg på papper och strö salt över, lägg på ett papper över och låt stå minst 1 timme för att vattna ur.

Blanda ihop frityrsmeten. Lägg i auberginen i smeten. Värm upp olja i en panna och fritera skivorna, droppa öve r mer smet innan du vänder dem. Lägg upp på bakplåts papper och upprepa frieteringen 1 gång till. Servera direkt med tomatsås.


Du hittar och kan njuta av Annes fina konst på  www.annedesuede.se

Lämna en kommentar

Under "Meatfree Monday", Vegetariskt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *