Måndag… -Barnen på gitarr- och gympaträning betyder sen middag. Då hinner jag göra massor med köttbullar, en del att ätas i dag med gräddsås och resten att frysas in för mer stressade middagar .
När jag gör köttbullar gör jag oftast mycket, det är lite meditativt att stå efter en måndag på jobbet och trilla köttbullar.Klassiskt husmanskost med potatismos och rårörda lingon till.
Köttbullar med Gräddsås
Ca 600-700 gram blandfärs ( ca 400 nöt / 200 fläsk och gärna lite kalv)
2 msk vatten
2 msk skorpmjöl
I stor gul lök
Peppar & salt
Gräddsås
4 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk soja
Knäck äggen och blanda med vatten. Blanda i skorpmjölet. Riv löken och blanda i smeten. Tillsätt köttfärsen lite i taget och blanda väl.Krydda med salt och peppar.
Rulla i önskvärd storlek och lägg på bakplåtspapper på plåtar.
Grädda i 200 grader ca 8-10 minuter tills bullarna är fasta och har fått lite färg.
Lägg över i stekpanna och bryn med smör.
Tillsätt vispgrädde, kalvbuljong och soja, smaka av med salt och peppar och låt sjud sakta tills smakerna satt sig.
Servera med potatismos och Lingon.