Pastaknyten med Spenat & Ricotta

Jag försöker få till åtminstone 1 dag i veckan med lite grönare mat . I dag blir det hemgjorda pastaknyten med spenat & Ricotta fyllning.Den rätten serveras på de flesta smårestauranger med traditionella pastarätter i Italien

Jag har haft förmånen att vara en del i Italien och älskar maten där ! Det var också där jag köpte vår pastamaskin som nu efter många år är riktigt inkörd och välsmord.

ITALINE

IMG_6949

 

 

 

 

Pastaknyten med Spenat & Ricotta

IMG_6955

Pastadeg

3 stora ägg

ca 300 gram vetemjöl ( ca 5 dl)

———————————————————————-

Kör snabbt ihop mjöl och ägg i matberedare.

Låt degen vila i en plastpåse.

Under tiden gör du fyllning och tomatsås.

————————————————————————’

Fyllning

250 gram fryst hackad spenat                                                                        IMG_6944

300 gram ricottaost

150 gram riven parmesanostskalet av 1/2 citron

3 äggulor

1 krm riven muskotnöt

smör, olivolja

———————————————————————–

Fräs spenaten i smör och olivolja tills all vätska försvinner.Tillsätt salt, peppar, muskot och finrivet citronskal.

Låt blandningen kallna. Tillsätt sedan Ricottan, äggulorna samt parmesanosten.

————————————————————————-

Hittar du inte Ricottaost i din mataffär så är det superlätt att göra själv.

Hemgjord Ricottaost ( blir ca 250 gram)

1 liter mjölk

4 msk pressad citronsaft

Hetta upp mjölken tills första kokbubblan.

Ta kastrullen från plattan direkt och tillsätt sakta citronsaften, lite i taget. Rör om försiktigt – då flockar sig mjölken.

Sila mjölkmassan genom en fin sil. Låt rinna av under ca 1 timme tills all vassla runnit igenom.

———————————————————————————

Tomatsås

IMG_6943

10 tomater

1 dl olivolja

1 gul lök

1 msk tomatpure

1 gnutta salt

kryddsmak, välj det du gillar , gott med antingen färsk salvia eller färsk basilika,

salt, peppar

————————————————————————————-

Skålla tomaterna och ta av skalet.Dela i mindre bitar.

Fräs finhackad lök i  hälften av olivoljan ihop med tomatkrosset och kryddorna.

Tillsätt tomatpure och mer olivolja och låt koka in så smakerna  sätter sig.

Snabbtips – om du vill göra en enklare variant så ersätt de ”färska” tomaterna av 2 burkar tomater på burk av bra kvalitet.

————————————————————————————-

Kavla degen i pastamaskin, steg för steg till tunnaste läget.

Skär ut bitar som är ca 12 cm i fyrkant.

Lägg på en klick fyllning och vik ihop knytet.

Lägg knytena på mjölat underlag

Koka knytena  i saltat vatten ca 8 minuter tills du känner att pastan är mjuk.

Servera med tomatsås och parmesan.

IMG_6953

 

Lämna en kommentar

Under Pasta, Vegetariskt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *