Om öppna kök

massor-av-bilder-247.jpg

Sedan jag var liten har köket varit den naturliga mötesplatsen för mig.Hemma lagades inte bara mat från grunden, -såväl klassiskt husmanskost som mat med influenser från olika länder och kulturer, -utan köket var också husets hjärta. Vårt kök var den naturliga samlingsplatsen där läxor lästes och diskussioner fördes, där gamla och unga möttes, grannar och släkt, nära vänner ,kompisar och även en hel del representationsmiddag för utländska gäster .

Googlar du på ”Öppet kök” kommer det upp snygga kök med öppna planlösningar,     -för mig är ett öppet kök mer än en interiör, -för mig är det en plats där god mat lagas och äts.  Maten  behöver inte alltid var komplicerad och ” rätt” , det viktigaste för mig är att det finns en tanke och en själ i tillagningen .Mat är lycka och livsnjutning.

I vårt land ges det ut i snitt en kokbok per dag. Ibland skapar detta en ”snobbism” runt mat, -vad är rätt  och vad är fel, den känslan vill jag komma bort ifrån – mat ska vara god,och god är ibland olika från individ till individ.

God mat för mig kan vara allt från klassisk husmanskost till finaste gourmetmaten, det kan vara den goda kokta korven på väg hem från stan mitt i natten eller en enkel tomatsallad vid stranden i ett sydligt land i sommarvärmen. Det kan vara mammas marinerade lammstek från de halländska gårdarna eller de italienska charkuterierna i ladan på italienska landsbygden. Det kan vara recept från kokböcker eller en resa in i kylskåpet för att se vilka ingredienser som snabbt kan lagas till innan en träning eller aktivitet.

Jag har under många år haft förmånen att resa och ta del av olika kulturer, många bestående intryck kommer från just middagar och från maten jag fått ta del av i dessa länder.

Ett öppet kök för mig är därför det kök som öppnar upp alla sinnen och sinnesstämningar ,som är öppet för nära och kära, som är öppet för enkla såväl som för mer komplicerade recept och som öppnar upp för matinfluenser från hela världen.

Välkommen in i mitt Öppna Kök med hjälp av Emmas fina bilder ! 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *