Rådmannens Kalkon

På Juldagen äter vi alltid kalkon i min familj.Efter julaftons frosseri i svenskt smörgåsbord behöver kroppen lugnas ner med snäll mat och Kalkonen som äts med potatis , brysselkål och sherrysås är underbart god och passar också perfekt när man är många. Eftersom det är en ganska torr fågel gör jag i år 2 mindre a 4 kg styck.
Vi använder ett underbart gammalt recept från Hirams kokbok där kalkonen stoppas med en ” stuffing ” bestående av stekt vitt bröd och champinjoner som sedan marineras i sherry.Det tar ett par timmar i ugnen så jag hinner ut i det soliga men riktigt kalla vädret för en skidtur på fjället.- 20 grader!

IMG_1804.JPG

Rådmannens KalkonIMG_1797.JPG
1 st kalkon ca 3 kg till 6- 8 personer
1 vitt formbröd
400 gram champinjoner
1 citron
2-3 dl sherry
Salt, peppar
Buljong
—————————-
Börja med att gnid in hela kalkonen med citron , salta och peppra.
Dela formbrödet i bitar och rensa och dela champinjonerna.Stek brödet gyllenbrunt och knaprigt med smör.Stek champinjonerna.det ska vara ungefär lika delar bröd och champinjoner.Blanda sedan brödet och champinjonerna och häll på sherryn och rör runt.Stoppa in fyllningen i kalkonen och sy ihop.Lägg några klickar smör på fågeln och Täck med ugnsfolie.

IMG_1794.JPGStek sedan i ugn 160-175 grader tills innertemprraturen är 70 grader. Ca 50 minuter per kilo.Ös flitigt hela tiden – även över folien.Fågeln ska bli vackert guldbrun.
Gör en gräddsås av buljongen från fågeln samt grädde och lite soja.Smaksätt även såsen med Sherry.
Ät med kokt potatis , brysselkål och vinbärsgelé.

 

 

IMG_1805.JPG

IMG_6817.JPGIMG_7217.JPG

 

IMG_1813.JPG

IMG_1823.JPG

Lämna en kommentar

Under Fågel, Jul, Kött

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *