Julens godaste smörkola 

Kvällen innan Sankta Lucia och dags att koka kola.Lättast gör du den genom att använda en termometer.118 grader för riktigt mjuk kola 122-125 grader om du vill ha segare kola som du lan skära i snygga bitar.

Julens godaste smörkola

100 gram smör

2 dl grädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 1/2 tsk vaniljsocker

—————-

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.Rör ner övriga ingredienser och låt koka 20-30 minuter.Rör om då och då.För att inte kolan ska koka över – lägg en träsket över kastrullen .Ta temperaturen alt gör ett julprov för att se när kolan är klar.

Häll upp kolan på en oljad plåt och låt svalna.Klipp i bitar och slå in i smörpapper.Föevara svalt.Ett gammalt tips för att undvika att kolan kokar över är att lägga en träsked över kastrullen – funkar faktiskt !😄

Med en termometer håller du koll på smeten så den blir lagom seg.

Leave a Comment

Filed under Bakning, Dessert, Godis, Jul

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *