Kalvstek i ugn

Jag är uppvuxen med klassisk söndagsstek varje söndag. Steken varierades mellan rostbiff, fläskkarré, lammstek och kalvstek.Tillbehören var klassiska, oftast kokt potatis och mammas goda gräddsås, hemkokt gele´ och pressgurka.Det var ett underbart sätt att börja veckan på.

IMG_6718

 

Vi har inte stek varje söndag men när vi har det infinner sig den där speciella söndagskänslan från barndomen,känslan som inte är förknippad med lätt ångest för att veckan sätter igång allt för snabbt med mail och sms redan på söndagskvällen. Att det dessutom är superlätt att tillaga då det sköter sig själv i ugnen gör det bara ännu bättre

Kalvstek  i ugn

Kalvstek

Salt, peppar, vitlök

Gnid köttet med salt, peppar och vitlök, ringla på olivolja och låt stå en stund framme.

Bryn kalvsteken i stekpanna i smör och olivolja Stick in en kött termometer och sätt in i ugnen på 175 grader.

Köttet är klart när det är ca 65 grader för rosastekt. Ta ut och låt vila minst 10 minuter utan att ta ut termometern.

Servera med Potatisgratäng i portionsformar , Klassiskt gräddsås, hemmagjord pressgurka och gele.

IMG_6717

Leave a Comment

Filed under Kött, Svensk husmanskost

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *