Grekiskt lantbröd

Detta brödet andas smaker och lukter från Tavernan med de rödvita dukarna vid stranden någonstans i Grekland. Med både ägg och olivolja i degen blir brödet väldigt saftigt. Gott att doppa i en riktigt god olivolja i väntan på maten. Passar också bra som toast och när du gör club sandvich, eller rosta till frukost.Vill du så lägg till hackade oliver och eller soltorkade tomater i degen.

CIMG2226

Det blir 6 stora bröd som gräddas på samma plåt.

100 gram jäst

1 Liter fingervarmt vatten

2 msk salt

4 ägg

2 dl olivolja

3-3/2 liter vetemjöl

Vill du så tillsätt även urkärnade svarta oliver som du hackat grovt, eller /och  soltorkade tomater

IMG_6760

—————————————

Smula jästenen i en bunke.

Häll på vattnet ,37 grader, och rör om.

Tillsätt salt, ägg och olivolja och vispa kraftigt

Tillsätt vetemjölet. Tillsätt så mycket att degen blir fast och smidig.

Låt jäsa i bunken ca 60 minuter.

Olja en långpanna, arbeta degen till 6 stora runda bullar. Lägg dem i långpannan.

Pensla olja mellan bröden så blir det enklare att sära bröden efter de gräddats.

Låt jäsa 40 ninuter och grädda sedan i 225 grader ca 30 minuter.

Dröm dig tillbaka till stranden och sommarvärmen !CIMG2274

CIMG2262

IMG_6770

IMG_6765

Leave a Comment

Filed under Bakning, Bröd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *