Bourek med spenat och fetaost

Bourek, Börek eller Burek,-den kallas vid lite olika namn  men gemensamt är i alla fall att det är flera lager filodeg som penslats med olivolja och fylls med en god fyllning för att sedan rullas ihop som en cigarr innan den gräddas i ugnen och blir ljuvligt frasig.Jag åt det första gången i Turkiet för 20 år sedan och det är ett perfekt tillbehör till grillat. Servera gärna till lamm med en god yoghurtsås till. Det blev en härlig försommarkväll med mycket skratt,mat och vin !IMG_7587

Bourek med spenat och fetaostperfect day

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

200 gram bladspenat

150 gram fetaost

10 ark filodeg

Olivolja

Salt,peppar

———————————————————-

Finhacka lökoch vitlök.Fräs mjuk med olivolja. Rör ner spenaten och låt fräsa med en stund. Krydda med salt och peppar.När detta svalnar , smula ner fetaosten i röran.

Lägg ut ett ark filodeg på ett bakplåtspapper.Pensla med olivolja.Lägg ett ark filodeg ovanpå och pensla på nytt.Upprepa tills det totalt ligger 5 ark filodeg på varandra.

Fördela spenat/fetaoströran på mitten av filodegsarken och rulla ihop löst till en rulle. Rulla inte för hårt då kan det lätt spricka.

Lägg rullen med skarven nedåt och täck med en fuktig kökshandduk tills gräddningen. Hit kan du förbereda.

Grädda i 20-25 minuter i 200 grader. Skär i bitar och servera genast  !IMG_7588

grillkväll

Leave a Comment

Filed under Övrigt, Paj och Omelett, Röror och plock

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *