Sensommarens godaste Blåbärspaj

I morgon är det dags för skolstart för Emma igen efter ett långt och härligt sommarlov. Tänk vad snabbt ett sommarlov går ändå 🙂 , -och skolåret som kommer blir lite annorlunda med bara ett barn hemma, både för Emma och oss. Idag blir det ytterligare en ” Hej, då vi ses” middag för Victor, denna gång med farmor och farfar.

Vid morgonens löparrunda i skogen blev jag inspirerad till dagens efterrätt och gick sedan ut och plockade sommarens sista blåbär.Pajen är en blandning mellan paj och kaka men med lite iskall vaniljsås till blir det verkligen en traditionell avslutning , både på en söndagsmiddag, på ett härligt sommarlov och på en stundande USA resa.IMG_8058IMG_9458.JPGIMG_9445.JPG

 

Sensommarens godaste blåbärspaj 
Till degen
3 dl mjöl
1 dl socker
1/4 tsk bakpulver
100 gram smör
1 ägg

Till fyllningen
5 dl blåbär
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl socker
1 msk potatismjöl

2 msk florsocker att sikta över kakan innan servering.
—————————————————————–

Blanda ihop alla torra ingredienser. Blanda ner smöret och blanda till smulig deg.Tillsätt sedan ägget och knåda ihop till en smidig deg.

Spar 1/3 del av degen till dekoration och kavla ut resten till en rund cirkel som passar i en form med löstagbar kant.Trygg i degen i formen. Häll på blåbären i formen.Blanda potatismjölet, sockret och vaniljsockret och fördela över blåbären.Dekorera kakan ned resterande deg i långa strängar.Grädda i 75 grader ca 30 minuter.Sista minuterna, höj temperaturen till 200 grader så kakan får fin färg.

Innan servering ,-pudra florsocker över kakan/pajen och servera med kall vaniljsås.IMG_8056IMG_8059IMG_9457.JPG

 

 

 

 

IMG_8062

 

Lämna en kommentar

Under Bakning, Dessert, Paj och Omelett

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *