Äppelkanel bullar på Kanelbullens dag!

I morgon är det Kanelbullens dag! Visst är det underbart och fantastiskt  att ha en helt egen dag för Kanelbullen! Finns det något annat land i världen där det finns Kanelbullens dag ?Finns det Kanelbullar någon annanstans än i Sverige. Det känns verkligen lyxigt, och unikt och väldigt privilegierat!

Det är självklart så att även vi måste börja fredagen med kanelbullar, och i stället för att gå upp kl 04.00 bakar jag ikväll – inte riktigt lika färskt men….IMG_0166.JPG

Vill du ha riktigt traditionella kanelbullar så hittar du receptet under ”Bakning”- idag blir det en variant med  kaneläppelmos i bullarna.

När jag gick i gymnasiet fanns det ett bageri vägg i vägg med skolan  som gjorde de mest fantastiska äpplebullarna – därifrån har jag fått inspiration till dessa saftiga bullar.

 

ÄpplekanelbullarIMG_0163.JPG
150 gram smör
1/2 liter mjölk
50 gram jäst
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
15-16 dl vetemjöl
——————————
Äppelmos
8-10 äpplen
1 1/2 dl vatten
2/3 dl socker
3 msk kanel
——————————–

Innan gräddning

vispat ägg

Pärlsocker

———————————
Blanda ihop alla ingredienser till bulldegen .( Smält smör, blanda med mjölk – 37 grader, blanda med jäst och tillsätt socker, salt och så mycket mjöl att det blir en smidig deg.låt jäsa 40 min.
Koka äpplemoset.
Skala , kärna ur och dela äpplena.
Lägg i kastrull ihop med vatten , kanel och socker.
Koka mjuka , blanda och mixa till mos. Smaka av med socker och kanel och låt svalna.
När degen jäst klart- kavla ut och bred moset över hela degen . Rulla ihop till en rulle och dela i 1,5 cm bitar som du lägger i formar. Låt jäsa ytterligare 30 min . Pensla med ägg och häll pärlsocker på innan du gräddar i 220 grader ca 12-14 minuter.IMG_0165.JPG

Lämna en kommentar

Under Bakning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *