Hummersoppa av hummerfond

Så här i slutet av månaden brukar jag försöka tömma frysen.Jag är lite av en ekorre och gillar att samla på mig mat men frysen måste ätas ur, och efter en månad som startade i shoppingens tecken i London 🙂  är det perfekt att ha ett litet matlager att ta av i frysen innan lönen kommer in !

Idag hittade jag hummerskalen från förra veckans hummerpasta,-perfekt att koka en god soppa på och inte alls så svårt som man kan tro av det goda slutresultatet.Ta de grönsaker du har  hemma till fonden, jag hittade rödlök,rotselleri och morötter, jag har ju nästan alltid en öppnad flaska Prosecco i kylen och några droppar Calvados eller konjak piffar till slutresultatet om du som jag dag gör en soppa, annars kan du även använda fonden till sås.IMG_8271

Hummersoppa av hummerfondIMG_8258

Fonden

Skal från 2 humrar

2 vitlöksklyftor

1 röd lök ( ännu bättre med gul :))

1 morot

1 bit rotselleriIMG_8263

1 dl tomatpuré

ca 4-5 dlvitt vin

vatten ( ca 8 dl)

till soppan

4 dl vispgrädde

någon msk calvados eller konjakIMG_8265

cayennepeppar

ev dill

peppar

smör och olja till stekning

——————————————————-

Krossa hummerskalet i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form ihop med grönsakerna.IMG_8266

Rosta i ugn ca 20-25 minuter.

Ta ut grönsakerna och fräs snabbt i kastull med smör och olja. Tillsätt tomatpuren och fräs ytterligare ca 2-3 minuter.

Häll på vinet och vatten så att det kanppt täcker skalen.Låt koka ca 20 minuter.

Ta av från värmen och låt stå och dra ca 30 min.

Sila av soppan och låt sedan buljongen reducera till ca hälften.

Tillsätt grädde och sjud långsamt.Smaka av med ev calvados/konjak och kryddor.IMG_8272

Leave a Comment

Filed under Skaldjur, Soppa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *