Risotto Västerbotten med sparris

Nu åker julstjärnan fram – jag kan inte hålla mig längre !I dag var det mörkt ute redan kl halv 2 – då är det ok att fuska några dagar och ta fram stjärnan ett par dagar innan advent , och som Emma har sagt sedan hon var riktigt liten ” Man får göra som man vill” – mysigt blir det i alla fall, denna novembermåndag så där 4 veckor före jul.

Till middag blir det risotto med sparris och champinjoner. Västerbotten ost i stället för parmesan gör risotton lite svensk.IMG_1077.JPG

Risotto Västerbotten med sparris 

IMG_1062.JPG
3 dl Avori ris
1 liten gul lök
200 gram Sparris
8 champinjoner
1 1/2 hönsbuljongtärning
1 1 /2  dl vitt vin
7 dl kokat vatten ( ungefär- du måste tillsätta i omgångar)
1 dl grädde
75 gram västerbottenost
Peppar, salt
Olja och smör till stekning
————————————
Skala och hacka löken.
Hetta upp ordentligt med olja i en panna. Lägg i lök och ris och fräs runt tills det börjar knäppa lite i riset, det får inte få färg utan ska vara glansigt av olja.Tillsätt sedan vinet ,- det fräser och luktar underbart när vinet blandar sig med riset. Börja nu tillsätta det uppkokade vattnet i omgångar och rör hela tiden. Lägg i buljongtärningarna och fortsätt tillsätta vatten.Det får inte koka torrt.Dela och stek champinjonerna i smör tills de får fin färg. Tillsätt champinjonerna i riset under tiden som du fortsätter hälla på vatten och röra. När riset nästan känns klart- tillsätt grädden och sparrisen och låt sakta koka in några minuter. Rör ner Västerbottenost och smaka av med salt och peppar.

Servera med riven västerbottenost.IMG_1073-0.JPGIMG_6167.JPG

 

Leave a Comment

Filed under "Meatfree Monday", Ris rätter, Vegetariskt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *