Moule frites med aioli

Ett par decimeter snö och riktigt kallt ute.Då längtar vi till varma Sydfrankrike , sitta på en uteservering och äta gott.Mat och dess lukt och smaker är ett bra sätt att minnas platser och länder ,och jag köper idag 2 nät musslor och gör en lite cremigare variant av moule mariniere och till det frites och en aioli.IMG_2387.JPGMoule frites med aioli

2 nät musslor ( ca 2 kg)
1 liten morot
1 bit rotselleri
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
6 dl vitt vin
4 dl grädde
2 fiskbuljongtärningar
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 knippe persilja
Salt,peppar
———————————

AioliIMG_2371.JPG
2 vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
3 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
3 dl rapsolja
Persilja
Salt,peppar
———————————-
Börja med att göra Aiolin.
Skala vitlöksklyftorna och mixa vitlök med senap ,äggulor och vitvinsvinägern. Slå i oljan sakta i en fin stråle under tiden som mixern går.Smaka av med salt ,peppar och persilja.

MusslornaIMG_2376.JPG
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finhacka morot och rotselleri
Fräs löken i smör i en stor gryta.Tillsätt vitlöken , moroten och rotsellerin och fräs några minuter. Tillsätt vinet och fiskbuljongtärningarna och sjud 5 minuter. Tillsätt timjan, lagerblad och hälften av persiljan och nu även grädden.Låt sjuda sakta under 30 minuter så såsen reducerar .
Tvätta musslorna noga och ta bort eventuellt skägg.Var noga med att rensa bort musslorna om de är trasiga eller öppna. (Om musslan är lite öppen- knacka försiktigt med en sked på musslan – om den då inte stänger sig – rensa bort !)

Koka upp vatten med en fiskbuljongtärning och lite vin i vattnet.
När vattnet kokar – lägg i musslorna och koka under lock 6 minuter.
När musslorna är kokade – rensa bort de musslor som inte öppnat sig och lägg ner musslorna i den cremiga såsen.

Servera musslorna i såsen med frites som du doppar i Aiolin.IMG_2381.JPGMassor av snö och kallt ute,,,

IMG_2304.JPG

Då drömmer vi oss tillbaka till härliga Frankrike 🙂

Frankrike 2013 297

Leave a Comment

Filed under Fisk & Skaldjur

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *