Semla så gott !

Det är i och för sig inte fettisdagen men idag är jag så sugen på årets första Semla så jag tjuvstartar lite !

I Sverige äts varje år ca 40 miljoner semlor! Det är rätt många om vi tänker att vi bara är 9 miljoner invånare och tiden semlor äts är från februari till påsk :)Det råder  en riktig ”semmelhype” just nu medialt med semlewraps , Temlor mm men enligt mig är det inget som slår en klassisk semla! Jag gör dem lite mindre – både aptitligare och snyggare! Vill du så äter du en ”hetvägg”, då serverar du semlan i en tallrik med het mjölk.IMG_6855.JPG

SemlaIMG_6852.JPG
25 gram jäst
100 gram smör
2 1/2 dl mjölk
1 dl socker
8 dl vetemjöl
1 ägg
2 krm salt
2 krm hjorthornsalt
1 tsk stött kardemumma

Till servering
Vispad grädde
mandelmassa

florsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölken . Låt bli fingervarmt innan du häller över jästen och rör runt tills jästen löst sig.blanda i socker, ägg, salt, hjorthornsalt och stött kardemumma.Tillsätt sedan mjölet till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter.Rulla runda bullar och lägg på plåt för att jäsa ytterligare 30 minuter.pensla med vispat ägg och grädda i ugn 225 grader 10-15 minuter tills bullarna har fin form.Låt svalna.

Skär av toppen på Bullen och gröp ur lite av innanmätet. Blanda innanmätet med riven mandelmassa och lite grädde.Lägg tillbaka mandelmass blandningen i Bullens grop. Vispa grädde och lägg på Bullen innan du lägger på locket igen och pudrar med florsocker.IMG_6858.JPG

Leave a Comment

Filed under Bakning, Dessert, Svensk husmanskost

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *