Rödtunga i Champagnesås

Min mormor och morfar åt  alltid fisk på fredagar. Morfar fileade alltid fisken själv och jag kommer fortfarande ihåg den skräckblandade förtjusning jag kände  när vi hälsade på hos dem och fisken packades upp ur pappret av morfar som sedan skrämde oss med de stora hela fiskarna men de stirrande ögonen,- det är nästan så jag har fortfarande svårt att titta en fisk i ögonen 🙂IMG_7371

Själv fiskade jag idag därför upp fina färdigfilade rödtungsfileer i Hötorgshallen idag i stället.Snäll mat en vacker majfredagskväll när körsbärsblommorna börjar slå ut i trädgården.IMG_7364

Rödtunga i Champagnesås

Rödtungafileer ( 2-3 / portion)

1 – 2 Schalottenlökar

4 dl Grädde

1 dl vatten

2 Fiskbuljongtärningar

1 msk Tomatpuré

1 1/2 dl Champagne eller mousserande vin

cayennepeppar

Lagerblad

salt,peppar

———————————————–

Finhacka löken och fräs i smör och olivolja.

Tillsätt champagnen och låt ” bubbla” in  någon minut, efter det  tillsätt grädde, vatten och fiskbuljongtärningar. Tillsätt tomatpurén och låt sjuda långsamt ca 20-30  minuter, rör ofta och smaka av – behövs mer grädde ? eller mer champagne?

Rulla ihop sjötungsfileerna och låt sakta sjuda upp i kastrull med salt, peppar och ett lagerblad, de får inte bli överkokta. Servera med färska grönsaker och ris eller potatis.IMG_7363

Leave a Comment

Filed under Fisk & Skaldjur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *